Jobba effektiv när skolelever vill tjäna pengar till sin klassresa

Jobba effektiv när skolelever vill tjäna pengar till sin klassresa

Vi säger nu att elever på er skola vill tjäna pengar till sin skolresa och har bestämt sig för att baka bullar och sälja dem vidare.

<yoastmark class=

 

<yoastmark class=

Jobba effektiv

Jobba effektiv. Då är det bra att kunna räkna ut hur lång tid det tar för varje bulle så att man även kan ta betalt både för ingredienserna och tiden man har lagt ned på bullarna.

Börja med att ta fram recept på bullarna och räkna sedan ut tiden för hur lång tid det tar att baka dem. Sedan gör ni en data diode och mäter hur fort det går för varje elev. Allt behöver läggas fram på en dator så att ni kan hålla reda på vad var och en av eleverna gör.

Här är ett recept på lussebullar med kesella:

Ingredienser:

150 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst

1 g saffranstrådar

1 dl socker

500 g vetemjöl

1 ägg

250 g kesella

1 tsk salt

Russin (valfritt)

Instruktioner:

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken i en kastrull tills den är ljummen (ca 37°C) och häll över jästen. Rör om tills jästen lösts upp.

Mortla saffranstrådarna tillsammans med lite socker och tillsätt till jästblandningen. Rör om och låt stå i ca 10 minuter.

Smält smöret och låt svalna något.

Blanda i resten av sockret, vetemjölet, kesellan, ägget och det smälta smöret i jästblandningen. Arbeta ihop till en smidig deg.

Täck över bunken med en kökshandduk och låt degen jäsa i ca 30–40 minuter, eller tills den dubblat i storlek.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i mindre bitar. Forma varje bit till en bulle och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Låt bullarna jäsa i ytterligare 30 minuter under en kökshandduk.

Sätt ugnen på 225°C.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och tryck ner russin i varje bulle om du vill.

Grädda mitt i ugnen i ca 8–10 minuter, eller tills bullarna fått fin färg.

Servera lussebullarna ljumma eller kalla. Enjoy!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *