
Passa på att sälja selmor för att tjäna pengar till klassen lagom till fettisdagen!
Fettisdagen är en tradition som firas i Sverige varje år på den tisdag som ligger sju veckor före påsk.
Semlor är känsliga så det ni då ska göra är att spruta in grädden när någon vill köpa den av er. Passa på att sälja selmor. Ni kan stå mitt i centrum eller på olika marknader. Det går även bra att kolla med loppis marknader och andra typer av marknader där ni kan hyra ett bord och sälja.

En av de mest populära traditionerna på fettisdagen är att äta semlor. Men varför är det just semlor som är så förknippade med denna dag?
Passa på att sälja selmor
Fettisdagen har sitt ursprung i den katolska traditionen och markerar dagen före fastan. Det är en dag då man traditionellt sett har ätit upp det fett och de sötsaker som man inte får äta under den 40 dagar långa fasteperioden fram till påsk. Semlan är en maträtt som passar perfekt in i detta koncept då den är fet, söt och mättande.
Semlan har en lång historia och har funnits i olika former ända sedan medeltiden. Ursprungligen var semlan en enkel bulle gjord på vetemjöl och vatten, men genom åren har receptet utvecklats och idag är semlan fylld med mandelmassa och grädde och toppad med ett lager socker. Semlan är alltså en perfekt kombination av de fetter och sötsaker som man traditionellt sett bör äta på fettisdagen.
Att äta semlor på fettisdagen har blivit en fast tradition i Sverige och många ser verkligen fram emot denna dag för att få njuta av denna läckra bakelse. Många konditorer och caféer erbjuder också sina egna varianter av semlor på fettisdagen, vilket bidrar till att göra denna dag ännu mer speciell.
Sammanfattningsvis är semlan en symbol för fettisdagen eftersom den är en fet och söt bakelse som passar perfekt att äta inför fastan. Traditionen att äta semlor på fettisdagen har en lång historia och är något som många svenskar ser fram emot varje år. Så nästa gång fettisdagen närmar sig se till att unna dig en semla och njut av denna underbara tradition!
Semlor är en populär bakelse som traditionellt äts under den svenska fastetiden från fettisdagen fram till påsk. Denna ljuvliga bulle fylld med mandelmassa och vispad grädde är en favorit hos många och att baka sina egna semlor är inte svårt alls. Här kommer en guide för hur du bakar semlor hemma.
För att baka semlor behöver du följande ingredienser:
25 gram jäst
2 ½ dl mjölk
75 gram smör
½ tsk salt
½ dl socker
1 tsk kardemumma
7-8 dl vetemjöl
1 ägg
Till fyllningen behöver du:
Mandelmassa
Vispad grädde
Börja med att smula jästen i en bunke. Värm mjölken tills den är fingervarm och häll den över jästen. Rör om tills jästen har löst sig helt.
Smält smöret och låt det svalna något innan du häller det i bunken med jästen och mjölken. Tillsätt salt, socker och kardemumma och blanda väl.
Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta degen tills den är smidig och släpper från kanterna. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
Dela degen i små bitar och forma till runda bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under en handduk i ytterligare 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Vispa upp ägget och pensla bullarna med ägg. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 10-12 minuter, tills de har fått en fin gyllene färg.
När bullarna har svalnat, dela dem på mitten och gräva ur en liten grop i mitten av varje bulle. Fyll groparna med mandelmassa och toppa med vispad grädde.
Nu är dina hemmabakade semlor klara att avnjutas! Servera dem med en kopp kaffe eller varm choklad för en riktigt mysig fika. Att baka semlor hemma är inte bara enkelt, det ger också en extra touch av kärlek och omtanke till denna traditionella bakelse. Så ta fram bakredskapen och baka dig en omgång semlor att njuta av tillsammans med familj och vänner.