GLUTENFRI SOCKERFRI MJUK PEPPARKAKA
MJUK PEPPARKAKA UTAN GLUTEN
Så länge jag kan minnas har jag älskat mjuk pepparkaka. Det är så många barndomsminnen förknippade med den här kakan. Min mormor gjorde den ofta och varje gång jag äter den här kakan kommer jag ihåg henne och alla mysiga fikastunder vi hade i hennes gula sammetssoffa.
Det här är en glutenfri lite nyttigare variant där jag bytt ut sockret mot sukrin gold som ger sötma utan onyttigheter. Sukrin gold är en av favoriterna eftersom den inte har någon konstig bismak som andra sötningsmedel kan ha.
INGREDIENSER
200g smör
0,75 dl sukrin gold
4 ägg
1 dl fil
4 dl mandelmjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 tsk fiberhusk
3 tsk kanel
2 tsk malda nejlikor
2 tsk mald ingefära
2 msk lingonsylt (valfritt)
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Vispa äggen till ett vitt, hårt skum
3. Vispa smör och sukrin gold luftigt
4. Blanda alla ingredienser utom de vispade äggen med det vispade smöret
5. Rör försiktigt i de vispade äggen
6. Häll i en smord och bröad form eller klä en form med smörpapper.
7. Sätt i nedre delen av ugnen och täck med smörpapper efter ca. halva tiden så att kakan inte bränns.
8. Ta ut och låt svalna på ett galler med en kökshandduk över för att bevara fukten.