Glutenfria, goda, fluffiga pannkakor

Glutenfria, goda, fluffiga pannkakor

Dessa pannkakor blev så otroligt goda. Precis som norska svele som vi brukar äta varje år när Mats fyller år. Han tillbringade alla sina sommarlov i Norge eftersom hans pappa är norsk och där åt de ofta denna fantastiskt goda “pannkaka”. Det är som en blandning av tjocka plättar och sockerkaka med en underbart fluffig konsistens.

Nu skulle jag ju egentligen göra vanliga, tunna glutenfria pannkakor, men eftersom det var sent på kvällen och jag inte alls var sugen på att laga mat så slarvade jag lite och slängde snabbt ihop en smet med de ingredienser jag hade hemma. Smeten blev tjock som gröt och jag kunde nätt och jämnt röra i den med sleven. Jag ville inte slänga smeten så jag provade att lägga en klick i stekpannan och trodde att det skulle bli katastrof, men istället så blev det den här vackra skapelsen. Mums! Vilken lycka. Båda barnen och Mats åt upp i stort sett allt på en gång så jag fick gömma några stycken som minstingen skulle ha med sig på skolutflykt dagen efter.

I detta receptet på glutenfria plättar blandade jag lite av de olika mjölsorterna jag har hemma och det blev ganska många sorter, men jag skall göra om receptet igen och se om det går att använda bara en eller två sorter. Av erfarenhet vet jag att det är svårt med glutenfritt mjöl. Byter man ut en sort kan det bli kompakt och konstigt. Jag uppdaterar receptet när jag provat igen.

I den norska varianten med svele använder man smör och socker på, men vi hade färska bär och grädde. Underbart gott!

Gluten-free-american-pancakes5

Recept, ca. 10 st plättar
4 dl mjölk
2 ägg
0,5 dl havremjöl
1 dl majsmjöl
1 dl rårismjöl (eller vitt rismjöl)
1 msk fiberhusk
3 tsk vaniljessens
0,5 tsk bakpulver
0,25 tsk salt

Gör så här..

  1. Blanda alla ingredienser i en matberedare eller vispa med en elvisp med degkrokar.
  2. Blanda tills du har en tjock, jämn smet. Smeten tjocknar snabbt på grund av fibrerna i fiberhusken sväller så stek plättarna på en gång och spara ingen smet.
  3. Lägg en klick i stekpannan med smör, ghee eller kokosolja för stekning och stryk ut smeten till en lagom stor plätt. En knapp cm tjock.
  4. Stek på låg värme tills båda sidorna är gyllenbruna.
  5. Servera med bär, sylt, skivad banan, grädde eller något annat gott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *