Protein

Protein

Essentiellt för god hälsa!

Jag har ätit vegetarisk mat i många år och jag går till gymmet flera gånger i veckan. Mitt problem har alltid varit att få i mig tillräckligt med protein i mina måltider för att kunna bygga muskler. Jag vill inte att min tid och ansträngning på gymmet ska slösas så jag har börjat äta ett proteintillskott för att vara säker på att jag får i mig tillräckligt av byggstenarna jag behöver för att få den magra muskelmassa jag vill ha.
Som alltid när jag ska köpa något som jag ska äta gör jag en grundlig undersökning först för att ta reda på vilket kosttillskott som är bäst. Min favorit hittills är Sunwarrior proteinpulver. Den är gjord av de bästa råa, veganska, växtbaserade ingredienserna, den är fylld med så många näringsämnen, det är ett komplett protein och den innehåller alla essentiella aminosyror. Jag älskar att veta att varje shake jag gör ger mig bara det bästa tillgängliga proteinet.

VARFÖR BEHÖVER DU PROTEIN?

På grekiskt betyder protein “först” vilket säger mycket. På en biologisk nivå är proteiner typ som lego för våra kroppar. Protein är viktigt för livet – det är en byggsten i varje människas cell och är involverat i människokroppens vitala biokemiska funktioner. Protein utgör våra organ, hormoner, muskler, hår, hud, bindväv, antikroppar, enzymer, med mera. Det är särskilt viktigt för tillväxt, utveckling och vävnadsreparation.

HUR MYCKET PROTEIN BEHÖVER DU?

Forskning om hur mycket protein som är optimalt att äta för god hälsa pågår, och är långt ifrån uppgjort. Innan du börjar öka ditt dagliga proteinintag, läs inte “få mer protein” som “ät mer kött. ” Kött och mjölkprodukter kan säkert ge högkvalitativt protein, men det kan många växtmat också – inklusive fullkorn, bönor och andra baljväxter, nötter och grönsaker. Sikta på proteinkällor med låg mättat fett och bearbetade kolhydrater och rik på många näringsämnen.
Rekommenderat kosttillskott (RDA) för protein är blygsamma 0,8 gram protein per kilo kroppsvikt. RDA är mängden näringsämne du behöver för att uppfylla dina grundläggande näringskrav och inte bli sjuk.

MER PROTEIN NÄR DU BLIR ÄLDRE OCH/ELLER ÖVER

När du når åldrarna 40–50 börjar du tappa muskelmassa. För att förhindra detta behöver du öka ditt proteinintag. För att bestämma ditt dagliga proteinintag kan du multiplicera din vikt i kilo med 1–1.2.
Personer som tränar regelbundet har också högre behov, ca 1,1–1,5 gram per kilo. Personer som regelbundet lyfter vikter, eller tränar inför ett löpar- eller cykelevent behöver 1,2–1,7 gram per kilo.
Jag tar med mig en shaker till gymmet och får min dagliga dos av växtbaserat protein varje gång efter att jag har tränat. Jag gör ofta en till under dagen för att vara säker på att jag får i mig tillräckligt med protein. Jag är inte säker på om det är för att jag har börjat ta detta kosttillskott eller inte men de senaste månaderna har jag sett fler resultat på gymmet än på länge.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *