Inbjudan till nätverksträff tema mjöl

Inbjudan till nätverksträff tema mjöl

När jag skickar ut inbjudan till våra nätverksträffar brukar jag tala om vilken tema vi kommer att ha.

Denna gång kommer vi diskutera mjöl innan alla får presentera vad vi jobbar med. För vi vill lära oss allt om livsmedel och laga mat och baka bakverk med så naturliga råvaror som möjligt. Vissa i vårt nätverk jobbar med hälsa och då får man boka in en dag då man bara vill prata om hälsa. Innan personen som har bokat in om föreläsning så brukar vi ändå laga något gott som vi äter tillsammans. Vi hoppar aldrig över maten eller bakverken för det är stommen i våra nätverk.

Dom vanligaste mjölsorterna är vete- och rågmjöl, men på sistone finns det en hel del mjöl på hyllorna i affärerna.  Vetemjöl har en hög halt av gluten och är både finmalet och siktat. Om man inte siktar mjölet så blir det grahamsmjöl. Är man glutenallergisk finns det faktiskt en hel del mjöler som man kan köpa och använda. För mycket bröd och bakverk innehåller vetemjöl som man köper i affären.

När jag bakar bröd försöker jag antingen att undvika vanligt vetemjöl eller byta ut en del av det mot tex fullkornsmjöl. Brödet kanske inte blir lika luftigt som när man bara använder vetemjöl, men man blir mycket mättare. Och använder man fullkornsmjöl så är det bättre mot både magen och tarmarna.

Många utav dom speciella mjölerna är lite dyrare, men det finns ett mjöl som du kan göra själv. Och ganska billigt faktiskt. Det är dessutom väldigt lätt att göra och det enda du behöver är havregryn och en mixer. I med havregrynen och kör ett tag så har du havremjöl. Du kan använda det i både din matlagning och när du bakar. Det som är kruxet är att man inte kan använda samma mängd av ditt malda havremjöl som vanligt vetemjöl. Om det är nu det som man vill ersätta. Man får prova sig fram lite.

Om du har mjöl som har ett utgånget datum kanske du inte vill kasta det utan göra nått utav det. Nått som man kan göra ifall man har barn är trolldeg. Eller varför inte själv om man tycker det är kul. Man kan göra figurer eller annat och torka dom i ugnen och måla. Det kan vara en rolig present eller julklapp.

Visst har mjöl ett utgångsdatum som är långt och det är inte heller farligt att använda det. Men det kan smaka äckligt om man använder det då fettet härsknar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *