Amerikanska pannkakor med blåbärssylt och grädde

Amerikansk pannkaka med choklad
Amerikansk pannkaka med choklad

Här kommer ett enkelt och gott recept på amerikanska pannkakor med blåbärssylt och grädde — perfekt för en mysig frukost eller brunch!


Amerikanska pannkakor med blåbärssylt och grädde

Ingredienser (ca 8 pannkakor):

  • 2 ½ dl vetemjöl

  • 2 msk socker

  • 2 tsk bakpulver

  • ½ tsk salt

  • 2 ½ dl mjölk

  • 1 ägg

  • 2 msk smält smör eller neutral olja

  • Smör att steka i

Till servering:

  • Blåbärssylt

  • Vispad grädde (valfritt)


Gör så här:

  1. Blanda torra ingredienser i en skål: vetemjöl, socker, bakpulver och salt.

  2. Vispa ihop ägg och mjölk i en annan skål.

  3. Tillsätt ägg- och mjölkblandningen till de torra ingredienserna och rör försiktigt ihop till en slät smet. Rör ner smält smör.

  4. Värm en stekpanna på medelhög värme och klicka i lite smör.

  5. Grädda pannkakor: Häll cirka ½ dl smet per pannkaka i pannan. När ytan bubblar och kanterna ser torra ut, vänd och grädda andra sidan gyllenbrun.

  6. Servera direkt med blåbärssylt och en klick vispad grädde.


Tips: För extra fluffiga pannkakor kan du separera ägget, vispa äggvitan till hårt skum och vända ner det i smeten sist.

Hur lagar man amerikanska pannkakor?

Vad är amerikanska pannkakor?

Amerikanska pannkakor är mindre och tjockare än vanliga svenska pannkakor. De är fluffiga på insidan, gyllenbruna på utsidan och serveras ofta staplade på hög – gärna med lönnsirap, smör, bär eller andra sötsaker.

De påminner lite om plättar men är större och mer luftiga tack vare bakpulver i smeten.


🍳 Recept på amerikanska pannkakor (ca 10–12 stycken)

Ingredienser:

  • 2,5 dl vetemjöl

  • 2 msk strösocker

  • 2 tsk bakpulver

  • ½ tsk salt

  • 2,5 dl mjölk (gärna rumsvarm)

  • 2 msk smält smör eller neutral olja

  • 1 ägg


👨‍🍳 Så här gör du – steg för steg

1. Blanda de torra ingredienserna

I en stor skål: vispa ihop mjöl, socker, bakpulver och salt.

2. Vispa ihop de våta ingredienserna

I en separat skål: vispa samman mjölk, ägg och smält smör eller olja.

3. Blanda ihop till smet

Häll de våta ingredienserna i de torra och rör försiktigt ihop till en jämn smet. Överarbeta inte – lite klumpar gör ingenting. Låt gärna smeten vila 5–10 minuter.

4. Stek pannkakorna

Hetta upp en stekpanna eller plättlagg på medelhög värme. Tillsätt lite smör eller olja. Häll i ca 0,5 dl smet per pannkaka.

Stek 1–2 minuter per sida, eller tills det börjar bubbla på ovansidan och kanterna ser fasta ut – då är det dags att vända.

5. Servera direkt

Lägg pannkakorna på en tallrik i en liten hög och servera genast – helst varma!


🍓 Serveringsförslag

Amerikanska pannkakor är perfekta till frukost, brunch eller efterrätt. Här är några klassiska och lyxiga tillbehör:

  • Lönnsirap och en klick smör (klassikern!)

  • Färska bär (t.ex. blåbär, jordgubbar, hallon)

  • Vispad grädde eller vaniljyoghurt

  • Skivad banan och chokladsås

  • Kanel och äppelmos

  • Nutella eller jordnötssmör


✅ Tips för extra fluffiga pannkakor

  • Använd rumsvarma ingredienser för bäst konsistens.

  • Låt smeten vila – det gör pannkakorna ännu luftigare.

  • Blanda inte smeten för mycket – då blir pannkakorna sega.

  • För ännu fluffigare pannkakor kan du vispa äggvitan separat och vända ner den sist.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *