VEGETARISK CURRYGRYTA

VEGETARISK CURRYGRYTA

Värmande, krämig vegetarisk currygryta
Vi älskar curry i våran familj och vi lagar någon form av currygryta minst en gång per vecka. Det är alltid lika gottDet här är mitt senaste recept som jag gjorde förra veckan. Den blev riktigt lyckad. Tjock, krämig och god med lite sting från den färska ingefäran. Färsk ingefära och kokosgrädde är helt fantastiskt tillsammans. Det är en av mina favoritingredienser som jag ofta använder när jag lagar mat. Förutom sin fantastiskt goda smak så är den även väldigt bra för hälsanÄter du GI så är det här en perfekt rätt tillsammans med quinoa och en god sallad.

Färsk ingefära för bättre hälsa
Ingefära är en gammal medicinalväxt som använts väldigt länge. Den är känd för att motverka illamående, särskilt vid åksjuka, sjösjuka eller graviditet. Den hjälper till att minska smärta och svullnad i lederna. Den har en hög halt av antioxidanter och är mycket bra för vårt immunförsvar. Vissa studier visar att antioxidanterna som finns i ingefära även kan ha en viss effekt för att döda av cancerceller naturligt.

Den färska ingefäran har en helt egen smak som är unik och till skillnad från andra kryddor och örter så kan man inte byta ut den mot torkad ingefära i ett recept. Det blir helt enkelt inte samma goda smak. Om du inte använder färsk ingefära så ofta kan du köpa en bit och sedan frysa ned det som du inte använder och ta upp portionsbitar efter hand.

I det här receptet kan du använda i stort sett vilka grönsaker som helst. Jag älskar personligen kombinationen av röd paprika och purjolök tillsammans med curry, men prova dig gärna fram med de grönsaker du har hemma. Färska grönsaker är såklart alltid godast. Skivad banan och jordnötter skulle säkert vara väldigt gott till också.
Jag använde creme fraiche till det här receptet för att det ger en sån härligt fyllig krämighet, men det går också bra att använda endast kokosmjölk som ett veganskt alternativ.

RECEPT

2,5 dl champinjoner, skurna i klyftor
1 dl purjolök, fint skuren
1 msk färsk ingefära, finhackad
3 st (360g) tomater, grovt hackade
0,5 dl röda linser
1 dl  kokosmjölk, jag använde Santa Marias Extra Creamy
1 dl  creme fraiche (kan ersättas med kokosmjölk)
1-2 msk gul curry, beroende på vilket märke du använder.
1 tsk salt

GÖR SÅ HÄR

  1. Hetta upp en stekpanna till mediumvärme och stek purjolöken, champinjonerna och den färska ingefäran i lite kokosolja för matlagning. Den utan kokossmak.
  2. Rör om hela tiden och stek tills svampen mjuknat något och fått en fin yta. Ca 3-4 minuter.
  3. Lägg i curry och stek ytterligare en minut.
  4. Skölj linserna och lägg i dom tillsammans med övriga ingredienser i stekpannan.
  5. Låt småputtra till linserna mjuknat i ca 10 – 15 minuter.
  6. Smaka och justera med mer kryddor om det behövs.
  7. Servera med ris eller quinoa och sallad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *