Absolut! Här kommer ett enkelt recept på glutenfria, goda och fluffiga pannkakor – perfekt till frukost, brunch eller som mellanmål. De är dessutom naturligt sockerfria och går att göra laktosfria eller helt mjölkfria.
🥞 Glutenfria & fluffiga pannkakor (ca 8 st)
🛒 Ingredienser:
2 dl glutenfri havremjölk (eller vanlig mjölk/mandelmjölk)
2 st ägg
1 dl glutenfritt mjöl (t.ex. havremjöl, bovetemjöl eller en mjölmix)
1 tsk bakpulver
1 msk kokosolja eller smör (smält)
1 krm vaniljpulver eller lite kanel (valfritt)
En nypa salt
🫐 Valfritt: blanda i blåbär, mosad banan eller rivet äpple för extra smak
👩🍳 Så gör du:
Vispa ihop ägg och mjölk i en skål.
Tillsätt mjölet, bakpulver, salt och ev. vanilj/kanel.
Vispa till en slät smet, låt gärna stå i 5–10 minuter så den tjocknar lite.
Hetta upp en stekpanna med lite kokosolja eller smör.
Stek små pannkakor (ca 10 cm i diameter) på medelvärme, ca 1–2 minuter per sida tills de får fin färg och bubblor på ovansidan.
Servera direkt!
🍓 Serveringsförslag:
Färska bär + kvarg eller växtbaserad yoghurt
Skivad banan + jordnötssmör
Lönnsirap + nötter
Kokosgrädde + riven mörk choklad
💡 Tips:
För extra fluffighet, separera äggen och vispa äggvitorna till skum innan du vänder ner dem i smeten.
Vill du ha dem veganska? Byt ut ägg mot 1 msk chiafrön + 3 msk vatten per ägg (låt svälla 10 min).
Vill du ha en version med banan, proteinpulver eller helt utan mjölkprodukter? Jag anpassar gärna!
1 svar på ”glutenfria goda fluffiga pannkakor”