En bok skriven av Agneta Bravélius

En bok skriven av Agneta Bravélius

Agneta Bravélius

Efter att ha hjälpt människor i sitt yrke och då främst kvinnor har författaren Agneta Bravélius skrivit denna bok. Agneta vill att När skuggorna faller ska inspirera alla men speciellt kvinnor. Agneta har arbetat som rehabiliteringskonsult där hon har hjälpt både sjukskrivna och arbetslösa att komma igenom sina situationer. Många lever med rädslor, skam och trauman som dom har svårt att komma ur. Att ta sig ur dessa kan vara svårt att göra själv och behöver en knuff i rätt riktning. Dessutom är det många som tar till både alkohol och droger för att döva sina känslor. Och då är det lättare att ta hjälp utifrån. Det finns alltid hopp för alla.

Boken När slöjorna faller hittar du på Förlagshuset Siljans Måsar.

Agneta Bravélius har också skrivit När blodsbanden brister och som har sålts över etthundra tusen exemplar.

 

En bok skriven av Agneta Bravélius
En bok skriven av Agneta Bravélius

 

När slöjorna faller

När denna bok När slöjorna faller kom ut skrev Agneta själv om boken: Saknar du mirakel, äventyr, gammal visdom och en gnutta humor i ditt liv? Låt dig då inspireras av Edith i min nya roman. Det tycker jag passar in på denna bok efter att ha läst den.

Denna roman börjar med att man får lära känna Edith som är huvudpersonen i denna bok. En “vanlig” familj med Edith själv, hennes man Henrik och pappa till deras tre barn; sonen Erik och tvillingflickorna Emma och Elin. Hela familjen bor i ett hus tillsammans och dagarna är som alla andra då det är skola och jobb som gäller.

Livet blir inte som man vill ibland

Men en dag får Edith reda på att Henrik har varit otrogen. Dessutom får hon veta att detta har pågått under en period utan att hon misstänkt något. De som varit med om att få reda på en sådan sak när man dessutom har småbarn vet hur Edith mår. Men hon är en krigare och fullkomligt slänger ut Henrik ur huset.

Att helt plötsligt bli ensamstående med tre barn tär Edith väldigt mycket. Men hon vill inte att barnen ska märka detta. Så hon använder krediten på sitt kort, tar nya krediter och betalar det allra minsta när fakturorna kommer. Allt för att hålla huvudet över vattenlinjen och för att ingen skulle märka något.

När barnen blivit vuxna och flyttat ut blev Edith tvungen att sälja huset. Hon hade inte råd att bo kvar och dessutom var huset för stort att bo i själv. Det blev en lägenhet i ett radhusområde där hon från början hade tänkt sig att bo “så länge”. Men åren går och Edith bor kvar i lägenheten. Där lär hon känna både Gerda som bor på samma går och Åsa som bor rakt över gräsmattan där Edith bor.

 

En bok skriven av Agneta Bravélius
En bok skriven av Agneta Bravélius

 

Barnen och Edith glider ifrån varandra

För att det inte skulle räcka så blir Edith uppsagd som kurator bara några månader innan hon fyller sextio år. Bilen går sönder och skulle kosta alldeles för mycket för henne att laga. Så det blev skroten för bilen för att få lite pengar.

Edith kämpar med sina dagar med att söka jobb men också genom att tröstäta lite för mycket. Hennes före detta kollega Eva säger till Edith att besöka Clara som är en pedagog och dessutom medial. Där berättar Edith om sin stora dröm om att hon alltid velat bygga sitt egna hus och ha ett bed and breakfast. Clara säger till Edith: sluta kämpa. Gör det som känns lustfyllt. Din ekonomi blir inte bättre för att du kämpar. 

Kom ihåg att du aldrig är ensam

Hos Clara träffar Edith John. John har hjälpt Clara på vägen och Edith börjar träffa John hon med som ska handleda henne framåt. John ser till att Edith börjar sin “pilgrimsfärd” i sitt liv och det första hon börjar med är att berätta hur det står till för barnen. Edith blev chokad över barnens reaktion som undrade varför hon inte berättat om sin ekonomiska situation tidigare. Och det slutar med att barnen hjälper Edith med hennes hyra för att kunna bo kvar.

Både besöken hos Clara där hon mediterade och besöken hos John som försöker vägleda henne framåt och tänka på sig själv. Hur hon ska se framåt och ta små steg framåt gör att Edith kan öppna dörrar i sitt liv som varit låsta länge. Nu är det dax att börja leva och inte bara överleva. Hon börjar till och med att planera sin dröm om bed and breakfast.

 

En bok skriven av Agneta Bravélius
En bok skriven av Agneta Bravélius

 

Allt går om man bara vill

Mitt i alltihopa när Edith börjar ta sig uppåt men också famla fram vissa dagar får hon ett telefonsamtal. Ett samtal som gör att hon kan börja betala räkningar och kanske uppfylla sin dröm en dag. Hon får ett konsultjobb. Kontakten med barnen blir bättre och dom tycker att det är kul att höra om Ediths dröm. Att se sin mamma glad igen och planera är något dom inte sett på många år.

Efter att ha besökt ett bed and breakfast ställe i närheten så känner Edith att detta är verkligen hennes dröm. Och när hon ser annonsen i tidningen om att samma ställe ska sälja så fanns det inget annat att göra än att slå till.

Denna bok slutar precis som man vill att den ska göra. Man vill att personen man läser om ska må bra, få det hen önskar men också ha en bra lässtund. Vägen för att komma till allt kan både gå snabbt och långsamt, den kan gå fram men också bakåt men till slut kan vi hamna där vi vill. Och det gäller alla och inte bara Edith i denna bok.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *